Trekningen av kvalifiseringen skapte ingen eufori
Hverken sportslig, økonomisk eller politisk var dette en drømmetrekning, men Norges sjanser til å nå sluttspillet forblir omtrent uendret på 39 prosent.
Trekningen
Norge havnet altså i en gruppe hvor taperen av kvartfinalen mellom Tyskland og Italia er den klare favoritten. Vår simulasjonsmodell vurderer styrkeforholdet mellom lagene i hver enkelt kamp ut fra FIFA-rangeringen. Ettersom Italia her har en noe høyere verdi enn Tyskland, så er det litt større sannsynlighet for at Tyskland blir motstander (53% mot 47%).
Fra Nivå 3 inngår Israel. Sportslig det klart foretrukne alternativet, men på alle andre måter et mareritt.
I tillegg omfatter gruppen Estland og Moldova.
Trekningen kunne gitt en motstander fra Pot 1 som hadde gitt oss større sannsynlighet for å bli gruppevinner, men fordelen er at ingen trekning kunne gitt større sannsynlighet for å ende gruppen ‘Topp 2’. Totalt sett er sannsynligheten omtrent uendret etter trekningen: 39,0% for å komme til sluttspillet.
Playoff
Norge er ett av fire lag som har mer enn 75% sannsynlighet for å måtte spille playoff: Sannsynligheten for at Norge er direkte utslått etter gruppespillet er kun 0,1% og kan egentlig ignoreres.
Prinsippet er derfor:
- Norge vinner gruppen og er direkte kvalifisert: 24%
- Norge blir nummer to i gruppen og spiller playoff som gruppetoer: 37%
- Norge blir ikke ‘Topp 2’ og skal spille playoff som gruppevinner i Nations League: 39%
Figuren viser at Norge som gruppetoer har klart størst sjanse for å havne i Pot 2 (26%). Sannsynligheten for å havne på øverste nivå er 2% og sannsynligheten for Pot 3 er 9%. Totalt altså 37%.
Seeding i Playoff
Sannsynligheten for å ta seg videre fra playoff er svært avhengig av seedingen. Det skyldes spesielt hjemmebanefordelen for lag i Pot 1 og 2 og delvis også at motstanderne er svakere.
Det er kun i tilfelle Norge blir gruppetoer at seedingen i playoff blir interessant for oss. De 12 gruppetoerne blir rangert basert på deres FIFA-rangering ved fullført gruppespill.
Figuren øverst viser de 12 nasjonene Norge som har mulighet til å passere det neste året og de to nasjonene som ligger tettest bak oss.
Beregningene er gjennomført ved hjelp av vår simulasjonsmodell og det er foretatt 50.000 simuleringer. Figuren viser bl.a.:
- Norge har etter endt kvalifisering en forventet (gjennomsnittlig) FIFA-rangering på 1478 poeng.
- Det er 90% sannsynlig at Norge etter kvalifiseringen ligger i intervallet 1434 – 1521 poeng.
- Alle de 14 nasjonene har et ’90% konfidensintervall’ som overlapper med vårt. Dette er altså land vi realistisk sett kan passere eller bli passert av.
- Alle de 15 nasjonene har minst 25 prosent sannsynlighet for å bli gruppetoer (rød markør leses mot høyre akse).
Utslagene i den ordinære kvalifiseringen er større enn den var i høstens NL-kamper: Vektingen er nå 25 i stedet for 15.
Obligatoriske vennskapskamper
I perioden fram til gruppespillet er ferdig skal det spilles 192 kamper i den ordinære kvalifiseringen og 28 kamper i Nations League (playoff om opp- og nedrykk, samt kvartfinaler, semifinaler og finaler på øverste nivå).
I tillegg er det imidlertid også slik at alle nasjoner må spille kamper hver av de 10 kampdagene. Dersom man altså ikke er oppført med obligatoriske kamper, så er man pålagt å gjennomføre en vennskapskamp. Mange har fire slike (bl.a. Sverige) og de fleste har to. Norge må planlegge for to slike, nemlig 5. september og 14. oktober. I utgangspunktet påvirker ikke resultatet i slike kamper kvalifiseringen, men de inngår i beregningen av FIFA-rangeringen – riktignok men en vekting på kun 10.
Totalt blir det 100 slike obligatoriske vennskapskamper.
En optimal motstander er et lag som er rangert svært høyt, men som ikke har noen ting å spille for og derfor deltar med et redusert lag.